Lucka uprava Korcula

+385/20/715-241 zlu.korcula@hi.t-com.hr

Menu
Informacije za nautičare

Lučka uprava Korčula upravlja kopnenim i morskim dijelom lučkog područja obuhvaćenog Prostornim planom Grada Korčule. Većina luka pod nadležnošću Lučke uprave Korčula nalazi se na sjevernoj strani otoka Korčule i to u Pelješkom kanalu. Osim toga na južnoj strani Lučka uprava upravlja lukom Zavalatica.


ORIJENTACIJA:

Pristup Pelješkom kanalu moguć je iz dva pravca. Ploveći s južne strane otoka početni orijentir je SE rt otoka – Ražnjić (B Bl 6s 13m 9M). Uplovljavanjem u Pelješki kanal iz smjera SE Gradu Korčuli se prilazi ploveći kroz korčulanski arhipelag i njegovih 16 otočića.  Ako se plovi s vanjske strane arhipelaga, bliže poluotoku Pelješcu, orijentir je svjetionik Sestrice (B Bl (4) 15s 18m 11M) i Stupe vele (C Bl (pot.) 3s 9m 3M). Nakon toga orijentiramo se prema gradskom svjetioniku na istočnoj strani starog grada (Z Bl 3s 7m 2M).Alternativni plovni put je s NW strane, također kroz Pelješki kanal. U tom slučaju orijentiri pri uplovljavanju u kanal jesu rt Ošišac na Pelješcu (B Bl 3s 9m 8M) i rt Kneže (B Bl(2) 6s 13m 8M). Ploveći daljnjih 6 NM u smjeru SE prilazimo Gradu Korčuli i njegovoj zapadnoj gradskoj luci s orijentirom (C Bl 4M).Grad Korčula je povijesni gradić i turistička destinacija s dvije gradske luke-istočnom i zapadnom. Trajektna luka koja povezuje otok Korčulu s kopnom nalazi se u obližnjem kanalu Ježevica. Osim toga na istočnoj strani grada nalazi se i marina s 159 vezova u moru i 16 suhih vezova.


KAPACITETI:

Istočna gradska luka s pripadajućom operativnom obalom namijenjena je prvenstveno uplovljavanju brodova redovne linijske plovidbe, katamarana, turističkih transfera, brodova na jednodnevnim i višednevnim putovanjima, a po potrebi i jahtama (slika). U blizini luke nalaze se parking mjesta, gradska tržnica i ribarnica, supermarket, autobusni kolodvor i taxi stanica kao i ostale administrativne službe. Zapadnu gradsku luku s nešto većim kapacitetima sačinjava višenamjenska operativna obala namijenjena uplovljavanju brodova s kružnih putovanja, turističkih brodica, brodova na višednevnim putovanjima, jahtama, jedrilicama i drugim motornim brodovima (slika). U blizini operativne obale nalazi se hotel Korčula, ured Turističke zajednice grada Korčule, uredi policije, lučke ispostave i carine, kao i glavni gradski trg s bankom, mjenjačnicama, turističkim agencijama, poštanskim uredom i ugostiteljskim objektima.Operativnim obalama upravljaju lučki operateri koji određuju raspored vezivanja brodova u gradske luke. Komunikacija s operaterima se uspostavlja VHF uređajom i to prvenstveno kanalima 16 i 09. Rezervacija gradskih vezova nije moguća, ali je moguće najaviti svoj dolazak telefonom, telefaxom ili pak mailom u ured Lučke uprave. Pravo prvenstva uplovljavanja u gradske luke imaju brodovi koji su unaprijed najavili svoj dolazak.


VREMENSKE PRILIKE:

Pristan u istočnu gradsku luku periodički je izložen udarima S i SE- šiloko i oštro koji uzrokuju porast razine mora i umjerenu do jaku valovitost. Navedena pojava izraženija je u hladnijem periodu godine. Osim toga  istočna obala je nepovoljna za uplovljavanje za udara NE vjetra- bure. Zapadna operativna obala izložena je periodičkim strujanjima NW i W vjetra, tj. tramontane i maestrala. Ovi vjetrovi karakteristični su za ljetne periode godine i pušu uglavnom u popodnevnim satima i nepovoljni su za manevre isplovljavanja. Za ljetnih perioda mogući su i ljetni neverini uglavnom NW smjera. Alternativne skrovite lokacije su uvala Luka i kanal Ježevica  na istočnoj strani grada te uvala Žrnovska Banja i Vrbovica na zapadnoj strani grada.