top of page
Search
  • Writer's pictureŽupanijska lučka uprava Korčula

Obnavlja se Puntin, rekonstrukcija košta 10.5 milijuna kuna

Rekonstrukcija lukobrana Puntin u korčulanskoj starogradskoj jezgri jedan je od najvažnijih projekata za Korčulane. Ima i većih i skupljih projekata, no Puntin je već desetljećima zaštita od loših vremenskih uvjeta, njegovu su rekonstrukciju jedva dočekali, a koštat će 10 i pol milijuna kuna.

Kako doznajemo od ravnatelja Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeića, stanje popularnog lukobrana posljednjih dvadesetak godina nije dobro, Puntin je pun napuknuća, vrh je utonuo u more 45 cm te mu je prijetilo urušavanje od višegodišnjeg djelovanja valova.

Još 2017. napravljena su geomehanička ispitivanja, 2018. izrađen je projekt kojim će se poboljšati tlo lukobrana, postaviti novu zaštitnu školjeru te će se, u dogovoru s konzervatorima, popločati lokobran kamenom. U sklopu projekta predviđeno je i kompletno uređenje svjetionika, a građevinska dozvola ishođena je 2019. godine. Iste godine osigurana su i sredstva za rekonstrukciju, budući da se lukobran uklopio u ciljeve Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije, Europska unija sufinancira iznos od 85 posto, oko 9 milijuna kuna, a ostatak je osiguran iz državnog proračuna. Ukupna vrijednost projekta je 10 i pol milijuna kuna.

Iako je trebalo truda i rada na pripremi projektne dokumentacije, izvesti zahtjevne i komplicirane radove s teškom mehanizacijom u starogradskoj jezgri priličan je izazov. Radovi su službeno započeli prije četiri mjeseca, a potrajat će jednu godinu, trebali bi biti gotovi u listopadu 2021., kako su objasnili iz ŽLU, do ljeta bi svi teški građevinski radovi trebali biti završeni. Prvi korak bio je skidanje kamenog pločnika, svaki je kamen označen brojem, zaštićen i odložen u neposrednoj blizini lukobrana. Potom je izrađeno 210 mlaznoinjektiranih stupova koji su kompletno završeni, a trenutno su u tijeku radovi na podmorskom iskopu te izrada betonskih obloga i temelja. Uslijedit će gradnja parapetnog zida, kamenog pločnika i zaštitne višeslojne školjere. Iako će lukobran vizualno biti isti kao i prije radova, čak 80 posto oštećenog kamena pločnika zamijenit će se novim, a Puntin će dobiti nove, čvršće i sigurnije temelje.

Izvođač radova je Korčulanima već poznata tvrtka Pomgrad Inženjering iz Splita koja je na području otoka već nekoliko većih projekata uspješno privela kraju. Njihovom je izvedbom, kao i svih ostalih sudionika, zadovoljan i ravnatelj ŽLU Korčula.

“Što se tiče suradnje na projektu, komunikacija između svih sudionika projekta je iznimno dobra, imamo redovite tjedne koordinacije prilikom kojih analiziramo sve aktivnosti, rješavamo tekuće probleme, pratimo terminske planove i analiziramo realizaciju projekta, zaista smo zadovoljni radom svih sudionika projekta. Ovo je prvi projekt kojeg je ŽLU Korčula realizira na ovaj način financiranja, nadamo se da će njegova provedba proteći bez većih problema. Svjesni smo iznimne važnosti lukobrana Puntin, kako za samu luku Korčula, tako i za starogradsku jezgru i želja nam je da se ovaj projekt realizira na ponos i zadovoljstvo svih sudionika u njegovoj realizaciji, a naročito na zadovoljstvo svih Korčulana”, poručio je ravnatelj Ante Tvrdeić. Kao ravnatelj ŽLU Korčula zahvaljuje se Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebno županu Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku našem otočaninu Jošku Cebalu, na iznimno velikoj podršci u realizaciji ovog projekta.

Sudeći prema dinamici radova, Korčulani će uskoro uživati u starom-novom Puntinu. Osim toga, cilj projekta je povećanje sigurnosti i kvalitete povezanosti između otoka Korčule s okolnim otocima i kopnom, stvaranje boljih uvjeta za povećanje kvalitete života otočana te, u konačnici, povećanje sigurnost, kako same luke, tako i putnika, objasnili su iz ŽLU Korčula.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezujskog fonda.

Piše Dora Lozica


41 views0 comments

Kommentarer


bottom of page