top of page
Search
  • Writer's pictureŽupanijska lučka uprava Korčula

U tijeku je izgradnja luke Polačište

Održana je početna konferencija projekta “Izgradnja nove luke Korčula – luka Polačište” koji predviđa izgradnju luke otvorene za javni promet Polačište. Modernizacijom prometne infrastrukture na otoku Korčuli poboljšat će se povezanost otoka Korčule s okolnim otocima i kopnom, ali i stvoriti bolji uvjeti za povećanje kvalitete života otočana.

Projektom je na istočnom dijelu luke predviđen operativni gat širine 16 i dužine 55 metara, s trajektnim vezom dužine 55 metara s istočne, a 80 metara sa zapadne strane. Na istočnoj strani planirana je i obala u dužini od 130 metara s trajektnim vezom. Na zapadnom dijelu luke predviđena je privezna obala dužine 218,4 metara, što omogućava prihvat više brodova istovremeno ili jednog broda dužine veće od 200 metara, te zapadni gat.

Ukupna vrijednost projekta “Nova luka Korčula – luka Polačište” iznosi 189.701.137,01 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 155.230.059,70 kuna.

Na početnoj konferenciji bio je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


“Projekt luke Polačište potvrđuje ispravnu politiku ove Vlade, a to je da treba pokrenuti veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu. Mi trenutačno ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke, i to velikim dijelom europska sredstva. Kada gledam lučku infrastrukturu, ono što se radi te ono što će se tek raditi, mislim da je Korčula zaista pripremila velike projekte. Ja na tome čestitam i lučkim upravama, i županiji i svima koji su pridonijeli”, naglasio je potpredsjednik Vlade Butković.


Zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić istaknuo je važnost povezivanja otoka.


‘Po završetku ovog velikog projekta u Korčuli, potom Pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, kao i luke Perna sa zaobilaznicom Orebića i brzom cestom preko Pelješca, mi ćemo imati taj jedan završeni krug investicija koje pridonose Korčuli i njenoj povezanosti, ako i povezanosti naše županije. Ovo su važne investicije i ja čestitam svima i u županiji i lučkim upravama, i jedinicama lokalne samouprave na velikom trudu, naravno uz podršku ministra Butkovića koji je zaista opravdao titulu ministra mora’, rekao je zastupnik Bačić.
Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Županijskoj lučkoj upravi Korčula na uspješnom provođenju ovog važnog i povijesnog projekta.


“Mi kao županija veliki naglasak stavili smo na povezanost naših otoka. Realizirani su brojni projekti lučke infrastrukture, naravno uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ono na čemu ćemo ustrajati i dalje su, kako izgradnje luka, tako i nastavak cestovne povezanosti naše županije. Imamo podršku Vlade i za nastavak autoceste do Dubrovnika, i brzu cestu preko Pelješca te brzu cestu od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.”, kazao je župan Nikola Dobroslavić.


Svima okupljenima obratili su se i gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić te predstavnik izvođača radova-tvrtke Aquamont service Zdenko Dvornik.


Po završetku konferencije, upriličen je obilazak radova na izgradnji luke Polačište.


Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Županijske lučke uprave Korčula

262 views0 comments

Comments


bottom of page